« Ga terug

Fysiotherapie, Yoga en Dierosteopathie; Een eenheid

 

In de fysiotherapie wilde ik graag dat iedereen in zijn eigen tempo de oefeningen deed. Ik was graag bezig met een combinatie van massage en oefeningen. Niet zomaar op een blaadje de oefeningen meegeven, maar de oefeningen echt doen met de patiënt/cliënt.

 

 

In de yoga heb ik dit gevonden; Je de oefeningen goed laten voelen, zodat je weet wat je doen en waarom. En wat doe je met de adem? Zet je de adem vast? adem je in de buik en kun je dat blijven doen tijdens de oefening? Ik leg het hoe en waarom altijd uit. Dat bevordert de ‘therapietrouw’, zodat de je ook de oefeningen thuis gaat doen en blijft doen. Liever één oefening goed dat tien half is mijn motto. Hiermee vult de yoga echt de fysiotherapie aan en brengt het verdieping. In de yogalessen die ik geef kan ik de oefeningen gemakkelijk aanpassen bij de klachten die mensen hebben. Er zijn helaas veel mensen met rugklachten, nek-schouder klachten of hyperventilatie. Mijn kennis van de fysiotherapie maakt dat ik de juiste oefeningen aanbied en de juiste oefenvariaties weet te vinden bij klachten.

Op de foto het 25-jarig jubileum met Loes van der Mee.

 

 

 

Ondertussen bleek dat het op heldere wijze moeilijke stof uitleggen mij gemakkelijk af ging. Hierdoor ben ik een goede docent in de yogadocentenopleiding, waar ik het hoe en waarom van klachten, aandoeningen en ziektes uitleg. De bijscholingen voor yogadocenten die ik zelf heb ontwikkeld en geef zijn Rug, nek-schouderklachten’,Anatomie en Asana’s’,Yoga voor Ouderen’ en ‘Omgaan met pijn’. Bij Pro-education (NCOI) doceer ik aan fysiotherapeuten over de ABO-oefeningen; Adem,- Bewustwordings- en Ontspanningsoefeningen samen met Loes van der Mee.

 

 

 

 

 

Met de studie dierosteopathie kwam een wens in vervulling; het werken met dieren. Deze 3-jarige opleiding was best pittig en bracht mij naast het inzicht in het dierenlichaam meer inzicht in het menselijke lichaam. Hoe onderlinge relaties elkaar kunnen beïnvloeden was nieuw voor mij. Hoe met een diepe diafragmale (middenrif) ademhaling het hart naar beneden wordt getrokken en dat dit een kleine hartversnelling geeft. Wat een boeiende materie en wat geweldig leuk om het lichaam vanuit een osteopatische visie te bekijken. Ik behandel voornamelijk honden en paarden.

 

 

 

 

Het werken met paarden en paardrijden is altijd mijn favoriete hobby geweest. Ik heb de opleiding gedaan voor freestyle instructeur. Graag wil ik mensen begeleiden in het grondwerk, het loswerk en dubbele lange lijnen met hun paard, als voorbereiding en ter verbetering van het paardrijden. Door de taal van het paard te leren kennen en te ervaren hoe je met je eigen lichaamshouding en eigen bewegingen de richting en de snelheid van het het paard vanaf de grond kan beïnvloeden is bijzonder. Met het loswerken werk je met het paard in vrijheid. Met het grondwerk komen daar een touw (leadrope) en touwhalster bij. Wanneer je met dubbele lange lijnen achter het paard werkt (in de menpositie), gaat het paard voorop. Hierdoor ontwikkelt het paard zelfstandigheid en krijg je een dapper paard.