« Ga terug

Fysiotherapeuten zijn bevlogen

Fysiotherapeuten zijn enorm bevlogen maar ervaren hoge werkdruk

Fotolia_31361076_Subscription_XXL.jpg

Fysiotherapeuten zijn het meest bevlogen van alle zorgprofessionals, maar ervaren wel een hogere werkdruk, vooral door verstikkende bureaucratie en regeldruk vanuit de zorgverzekeraar. Dat blijkt uit het Nationaal Welzijnsonderzoek Zorg van de VvAA.

Het percentage zorgprofessionals dat met bezieling aan aan het werk is, ligt met 20,5 procent precies 7 procent hoger dan in de Nederlandse werkende bevolking. Een op de vijf gaat dus elke dag vol bezieling aan de slag. Maar zorgprofessionals hebben even vaak last van burn-outklachten als de rest van werkend Nederland (15,6 procent versus 14,6 procent). Zorgprofessionals zijn ongeveer even tevreden met hun werk (71 procent versus 70 procent) als gebruikelijk. Kortom, het grootste verschil met de rest van werkend Nederland is dat zorgprofessionals meer bevlogen zijn en dus met meer energie en toewijding hun vak uitoefenen.

Verschillen in bevlogenheid

Overigens bestaan er nog wel verschillen in bevlogenheid: tandartsen (26,2 procent) en fysiotherapeuten (26,2 procent) zijn het meest bevlogen en huisartsen en vooral apothekers zijn het minst bevlogen (6,5 procent). Ook is er een opvallend verschil gevonden in burn-outverschijnselen. Zorgprofessionals die zelfstandig werken hebben veel minder last van burn-outklachten dan collega’ s die in dienstverband werken (11,7 procent versus 17,1 procent).

Stressfactoren

Burn-outklachten hangen vooral samen met:

 1.   emotionele dissonantie (zich anders moeten uiten dan men zich voelt)
 2.   een verstoorde werk-privébalans
 3.   hoge werkdruk
 4.   emotionele belasting.

Ook deze factoren (met name de eerste en de laatste) vloeien voort uit het werk van zorgprofessionals. Apothekers hebben het meest last van burn-outklachten (32,3 procent). Fysiotherapeuten (13,9 procent) en huisartsen (13,8 procent) hebben het het minst last van burn-outklachten. Het landelijk gemiddelde ligt op 14,4 procent.

Uitkomsten

 • Fysiotherapeuten die zelfstandig werken, zijn vaker bevlogen (26,6 procent) dan hun collega’s in dienstverband (24,1 procent).
 • Fysiotherapeuten hebben minder last van burn-outklachten (12,7 procent) als ze zelfstandig werken in vergelijking met diegenen in dienstverband (20,7 procent).
 • Fysiotherapeuten ervaren in hoge mate een verstoorde werk-privébalans, emotionele belasting en emotionele distantie. Deze factoren hangen samen met burn-outklachten.
 • Fysiotherapeuten scoren relatief gunstig op ‘passend werk’, ‘waardering van patiënten’, ‘afwisseling’, ‘gebruik van vaardigheden’ en ‘teameffectiviteit’: factoren die van positieve invloed zijn op hun bevlogenheid.
 • Fysiotherapeuten hebben veel werk-energiebronnen (hulpmiddelen, regelruimte, inspraak, gebruik van vaardigheden).
 • Fysiotherapeuten vinden niet zoals andere zorgprofessionals dat ze billijk beloond worden. Inkomensstress komt voor.
 • Fysiotherapeuten ontvangen veel feedback over hun werk.
 • Fysiotherapeuten hebben last van lichamelijke belasting.
 • Fysiotherapeuten hebben veel regeldruk, waar ze voornamelijk de zorgverzekeraars verantwoordelijk voor stellen.
 • Fysiotherapeuten hebben geen last van negatieve beeldvorming bij het publiek (imagostress).

Meer over het onderzoek

Zorgprofessionals beslaan ongeveer een vijfde van de Nederlandse beroepsbevolking. Aan het (online) onderzoek deden 1.241 zorgprofessionals mee. De groep bestond uit: medisch specialisten (23 procent), huisartsen (18 procent), fysiotherapeuten (15 procent), tandartsen (10 procent), dierenartsen (8 procent) en apothekers (7 procent).

Ga naar het rapport van de VvAA.Bron: VvAA
Beeld: iStock